De thuisbasis van Damião de Góis, een Portugese humanist uit de 16e eeuw en goede vriend van Erasmus van Rotterdam, en later van de illustere maestro en componist Luís de Freitas Branco, Monte dos Perdigões is een plek die wordt gekenmerkt door het vrije denken en het verrichte werk. Het is hier dat vandaag de dag, in een uniek terroir en in een uitzonderlijke wijnmakerij, alle wijnen van Monte dos Perdigões worden geboren.
Bij deze wijnmakerij komen de kunst en wetenschap van wijn samen, altijd met het unieke tintje van edele materialen.
De druiven worden met de hand geplukt en gisten in Franse eikenhouten vaten en in marmeren lagares uit Alentejo, beroemd om hun hoge thermische traagheid. Met zijn brede en lage geometrie, met behulp van mechanische treden, bevordert hij de extractie van tannines en een opmerkelijke aromatische expressie. De rijping van de rode wijnen vindt plaats op Franse Allier eikenhouten vaten, met een gemiddelde verbranding en fijne korrel. Na de juiste rijpingstijd in halve vaten worden ze naar behoefte gebotteld, altijd met een nationale kurken stop, wachtend om te worden geopend en genoten door de meest veeleisende wijnliefhebbers
Luyt
Luyt
Douro Doc
Druivensoort
De LUYT Colheita 2012 rode wijn is gemaakt van een enorme variëteit aan inheemse Portugese rode druiven soorten. Deze field-blend bevat zo’n 30 verschillende druivenrassen die tegelijkertijd worden geoogst: een deel ervan bijna rijp, een deel rijp en een deel overrijp, wat deze wijn zijn unieke karakter geeft.
Wijngaard/Terroir
De LUYT Colheita 2012 komt van druiven van een speciaal door Maarten van Luyt geselecteerd veld op gemiddeld 450m hoogte aan de zuidzijde van de Douro vallei in het UNESCO-werelderfgoed gebied. Dit veld wordt ook wel “Old Vineyard” genoemd met een leeftijd van 40 jaar. Dit veld heeft een opbrengst van slechts 2000kg druiven per hectare. Door de indirecte zon op de noordelijke hellingen ontwikkelen de druiven zich hier langzaam maar krachtig, op de bodem van leisteen. Die overdag de warmte opslaat en ’s avonds teruggeeft aan de planten.
Productie
De LUYT Colheita 2012 is met de hand geplukt en in 20kg kistjes naar de wijnmakerij gebracht. Hier zijn de druiven gesorteerd, geplet en opgevangen in een lagar (typische open tank in de Douro wijnregio). Tijdens het eerste gistingsproces van 28 dagen bij een maximumtemperatuur van 27 oC is de wijn handmatig gepluncht in plaats van machinaal rondgepompt. Daarna volgde er een tweede (malolactisch) gistingsproces op een temperatuur van 20oC. Uiteindelijk is de wijn geperst en heeft hij minimaal 16 maanden gerijpt in gebruikte vaten van 100% Frans-eiken. Tijdens het bottelproces is de perswijn toegevoegd aan de wijn, wat de fruitigheid en body versterkt.
Reserva
De LUYT Colheita 2012 mag een Reserva genoemd worden omdat hij aan de hoge kwaliteitseisen voldoet van het IVDP (Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto).
Houdbaarheid
De LUYT Colheita 2012 is niet om te bewaren, deze is nu op dronk!
Alcoholpercentage
De LUYT Colheita 2012 is een toegankelijke robuuste wijn. Zijn structuur met rijpe tannines geeft een aroma van zachte pepers, rood fruit en gedroogd fruit, kruidig met caramel en lichte vanille. Zijn perfecte balans zorgt voor een soepele afdronk.
De LUYT Colheita 2012 is uitstekend te drinken als aperitief met pittige, sterke kazen; tevens zeer goed in combinatie met rood vlees en pittige gerechten.
Beste schenktemperatuur16-18oC.